MOS-project
MOS-Project in de Bevezak
Mos-project Beverzak
De wijkafdeling haalt prestigieuze “GROENE MOS-VLAG” binnen
ECOPERCUSSIE OP ONZE WIJKAFDELING (01.02.2013)
Filmpjes op YOUTUBE geplaatst maar niet OPENBAAR – alleen via onderstaande links:
ECOPERCUSSIE BEVERZAK 0
ECOPERCUSSIE BEVERZAK 1
ECOPERCUSSIE BEVERZAK 2
ECOPERCUSSIE BEVERZAK 3
ECOPERCUSSIE BEVERZAK 4
ECOPERCUSSIE BEVERZAK 5
ECOPERCUSSIE BEVERZAK 6
www.percussiebart.be
De Beverzak draagt zorg voor het milieu!
Onze wijkafdeling haalt het 1ste mos-logo (2009-2010) zie foto
Onze wijkafdeling haalt het 2de logo binnen. (2010-2011) Een dikke proficiat aan de juffen en de kinderen
HOERA WE HALEN MOSLOGO 3 – klik op het symbool voor meer info!
Sedert het schooljaar 2011-2012 spoelen we onze toiletten met regenwater.
MOS OP DE BEVERZAK IN 1 JAAR
(2013-2014)
ALS JE OP DE TEKENING KLIKT KAN JE NOG MEEGENIETEN
Uitgebloeide zonnebloemen leveren voedsel voor de vogels in de winter. En met de zaadjes kunnen we later nieuwe zonnebloemen planten.
We werken samen met de kinderen aan wereldburgerschap. We breken onze regenboog af en recycleren de doppen voor het project van de blinde-geleide-honden.
Op de gezinsboerderij leren kleuters op een andere manier kennis te maken met de natuur. Ze leren de woningen van de verschillende dieren kennen (vogels in een nest, spin in een web, ….)
Er zijn heel veel verschillende bomen en we zien dat de bladeren verschillende kleuren krijgen en afvallen. Heel wat vruchten worden verzameld. We gebruiken al onze zintuigen om van de herfst te genieten.
We leren het gedrag van dieren kennen. We komen ook te weten waarom er eigenlijk jagers nodig zijn.
Naar de fruitbomen van kleuter Ege.
Kleuters leren dat je vruchten die je in de winkel koopt aan de bomen of struiken groeien. In de tuin van Ege vinden we een appelboom, druiven, een notenboom, mispels…..
Hier wordt weer het burgerschap belicht. Ieder kind en iedere kleuter hebben recht op onderwijs. Kleuters leren dat wij dat geluk hebben, maar dat nog vele kinderen geen klasje hebben.
Een fenomeen dat je alleen in de herfst vindt: in de tuin, langs de straat, maar vooral in het bos.
In het late najaar planten we samen met de kinderen bloembollen in de voortuin van onze school. Zo kunnen we in de lente genieten van de eerste voorjaarsbloeiers. De tuin wordt klaar gemaakt voor de bijen.
We kiezen voor een echte boom: dat prikt, hij ruikt, …. Hij moet goed verzorgd worden binnen. Na kerst planten we hem buiten zodat we hem volgend jaar weer kunnen gebruiken.
We zingen driekoningen en de opbrengst schenken we aan de Sint-Vincentius-vereniging. Zij bezorgen het aan de kinderen van onze parochie die het nodig hebben. Zo doen we weer een beroep het wereldburgerschap van onze kleinsten.
Het klimaat is belangrijk en dat willen we onze kleuters laten voelen door de thermostaat een graadje lager te zetten. Zo komen ze te weten dat we zuinig moeten omgaan met energiebronnen.
Door zelf brood te bakken, leren we iets over gezonde voeding. We maken donker brood met verschillende graansoorten.
Zon is onze bron van energie en leven. Ze maakt ook het onderscheid tussen nacht en dag. Kinderen leren daardoor ook iets over de seizoenen en drukken hun verwondering uit over de opgang.
Weer doen we beroep op het wereldburgerschap van de kinderen. Ze komen tot het besef dat water levensnoodzakelijk is. Ze leggen de afstand af met een bus water die kinderen elders ter wereld moeten afleggen waar geen kraan in huis is.
Kleuters leren op een andere manier het materiaal in het bos ontdekken: geblinddoekt aan takken voelen, door kaders verschillende beelden van het bos maken, materialen zoeken met dezelfde kleuren enz….
Een mama komt gezonde koekjes leren bakken aan de kleuters. Het oudercomité schonk de school een 1m2 tuin die we samen met de kleuters in elkaar zetten. We gaan zaaien en planten.
De theorie wordt in de praktijk omgezet. Het gekregen en aangekochte materiaal wordt in gezet. Het zaai-en plantgoed verdwijnt in de aarde. Langzaam maar zeker komen plantjes tevoorschijn. We gaan ze goed verzorgen.
Of het nu in het thema van sprookjes is of iets anders. Wandelen blijft genieten van moeders natuur. We leren van haar te genieten, maar ook te respecteren.